Analiza de situatie. Ziua mondiala a Contraceptiei 2013

CONTRACEPŢIA LA NIVEL MONDIAL

Pe plan mondial, în anul 2003, cea mai mică rata a avorturilor, ca metodă contraceptivă, s-a înregistrat în vestul Europei (12/1000 femei de vârstă fertilă), conform European Health for All Database. În Europa de Est rata avorturilor a scăzut de la 90/1000 femei de vârstă fertilă în 2003, la 44 în 2004, datorită, în principal, utilizării metodelor contraceptive.

La nivelul anului 2007, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din 28 milioane de femei gravide în Occident, 49% dintre sarcini erau neplanificate, 36% fiind avorturi. De remarcat faptul că, în anul 2008, aproximativ 14 milioane de mame erau minore (8, 9, 10).

În Uniunea Europeană 9,7% dintre femeile de vârstă fertilă au avut o sarcină nedorită în perioada 2000 – 2009. Aproximativ 500.000 avorturi provocate au avut loc în 2008 la nivel european, determinând 7% din decesele materne (în special în mediul rural, datorită unui sistem de sănătate slab, veniturilor reduse, lipsei de echipamente de calitate, de facilităţi, dar şi datorită diferenţelor culturale, etc.) (18).

În Statele Unite, în perioada 2006 – 2008, 99% dintre femeile active sexual au utilizat cel puţin o metodă contraceptivă (7, 9, 10). 7,3% dintre femei au avut o sarcină nedorită. 10,7 milioane de femei au utilizat pilula contraceptivă, urmată de sterilizare, prezervative, sterilizare masculină şi alte metode contraceptive. Aproximativ 10% dintre femei au utilizat contracepţia de urgenţă.

Într-un studiu “Actualităţi despre sănătatea tinerilor în Europa” al Biroului European al OMS, în 2009, în 42 ţări, s-a constatat că rata sarcinilor la adolescente a scăzut în ultimii 20 de ani, fiind mai ridicată în nordul Europei şi mai scăzută în sud şi vest (variind între 12% în Slovacia şi 38% în Danemarca). Prezervativele şi pilulele contraceptive sunt cele mai utilizate metode contraceptive (între 65% în Suedia şi 89% în Spania).

Rata prevalenţei utilizării contraceptivelor (procentajul de femei cu vârste între 15-49 ani care utilizează în mod curent cel puţin o metodă contraceptivă sau al cărei partener utilizează curent o astfel de metodă), a fost în Regiunea Europeană de 70,7% în perioada 2000 – 2010 (conform datelor OMS).

Conform Raportului Privind Obiectivele de Dezvoltare a Mileniului pentru 2010, elaborat de ONU, din cele 205 milioane de sarcini, o treime au fost neplanificate (13, 14, 18). În Europa peste 25% dintre tinerele cu vârste între 15 – 24 ani au avut contacte sexuale neprotejate, în timp ce în America de Nord, procentajul a fost de 38%, în America Latină de 67%, iar în Asia şi Australia, de 37% (2, 3). Conform studiului „Contracepţia: Cine este responsabil până la urmă?”, realizat în mai 2010 de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), în care au fost implicate 25 ţări şi peste 5.000 tineri cu vârste între 15 şi 24 ani din Asia-Pacific, Europa, America de Nord şi America Latină, 45% dintre tinerii activi din punct de vedere sexual au întreţinut raporturi sexuale neprotejate (25% în 2009), pe motivul că metoda de contracepţie nu a fost disponibilă în acel moment, faptul că nu le place contracepţia sau ca erau sub influenţa alcoolului (5).

Într-un studiu recent, efectuat în 9 ţări europene şi raportat la al 12-lea Congres European al Societăţii Contracepţiei şi a Sănătăţii Reproducerii, pe un lot de 4199 femei cu vârste între 18 – 35 ani, s-a constatat că acestea nu aveau informaţii corespunzătoare referitoare la metodele de folosire a contraceptivelor, există o lipsă de interes faţă de tipurile de metode contraceptive dar şi idei preconcepute ale tinerelor (o cincime dintre femei necrezând că pot rămâne însarcinate dacă uită să-şi ia pilula contraceptivă) (13). Conform acestui studiu, 44% dintre femei au considerat că pilula este cea mai folosită metodă, 21% au utilizat altă metodă cu acţiune imediată, 10%, metoda contraceptivă cu acţiune îndelungată (injecţii hormonale, implanturi hormonale, dispozitive intrauterine). 50% dintre femei au fost încrezătoare în eficacitatea metodelor contraceptive prescrise de medic în raport cu stilul lor de viaţă. Doar 18% au avut informaţii despre plasturele hormonal, 16% despre inelul vaginal, 13% despre implantul hormonal şi 13% despre injecţiile hormonale.

Ultimul Raport al Agenţiei Naţionale a Medicamentului din Franţa, rezultat in urma unui studiu efectuat pe un lot de 4,3 milioane de femei, sustine faptul ca pilulele contraceptive au determinat în perioada 2000 – 2011, anual, cca. 2500 de accidente trombolembolice şi 20 decese premature prin embolie pulmonară. Ca urmare, acestea tind să fie înlocuite cu alte metode contraceptive, în special implanturi şi sterilete.

În 2011, peste 215 milioane de femei la nivel mondial au avut o sarcină nedorită, anual peste 340.000 femei decedând datorită unor cauze legate de sarcină (18). Conform datelor OMS, (Regiunea Europeana), Millenium Development 4, 5 si 6, pe 2011, o treime din decesele materne pot fi prevenite dacă se îmbunătăţeşte accesul, informarea şi conştientizarea mai ales a femeilor tinere cu privire la utilizarea metodelor contraceptive. În unele ţări europene, avorturile reprezintă peste 20% din cauzele totale de deces matern (conform Biroului Regional pentru Europa al OMS, 2011).

La Summitul de Planificare Familială, desfăşurat la Londra, la 11 iulie 2012, organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională (DFID) şi Fundaţia Bill şi Melinda Gates, OMS a elaborat un set de măsuri menite pentru îmbunătăţirea vieţii a milioane de femei de vârstă fertilă (15):

lărgirea gamei de opţiuni de planificare familială oferite, astfel încât fiecare femeie să poată selecta metoda ce corespunde nevoilor sale şi eliminarea barierelor sociale şi non-medicale în furnizarea de contraceptive;

creşterea numărului personalului sanitar format şi autorizat să furnizeze servicii de planificare familială;

Decesele materne ar putea fi reduse cu o treime dacă toate femeile care ar dori sa evite o sarcină, ar avea acces la contracepţie eficientă (femeile necăsătorite, tinere, sărace, migrante şi cele din mediul rural) (17). Utilizarea contraceptivelor a crescut în multe regiuni ale globului, în special în Asia şi America Latină, dar continuă să fie redusă în Africa sub-Sahariana. La nivel global, metodele contraceptive moderne sunt folosite de către femeile cu vârste între 15 – 49 ani, în proporţie de 57% în 2012: în Africa 24%, Asia 62%, iar în America Latină 67% (17).

Diferenţele în modul de utilizare a metodelor contraceptive, pot fi observate în funcţie de status-ul social, mediul de reşedinţă, venit, nivel de educaţie. Ratele reduse ale prevalenţei contraceptivelor şi sarcinile nedorite pot contribui la o rată crescută a avorturilor. Astfel, Europa de Est şi Asia Centrală au unele din cele mai mari rate ale avorturilor pe plan mondial.

Se estimează că, în ţările în curs de dezvoltare, 222 milioane de femei care nu doresc sarcina dar nu utilizează metode de contracepţie (18). Aceasta situaţie decurge din următoarele motive:

posibilităţi limitate de alegere a metodei;

acces limitat la metode contraceptive, în special la tineri, săraci sau persoane necăsătorite;

frica de efecte secundare;

diferenţe culturale şi religioase;

accesibilitate deficitară la servicii;

bariere legate de sex.

În aceste cazuri, planificarea familială ar avea reale beneficii. În plus, serviciile de planificare familială pot contribui la:

prevenirea transmiterii HIV şi a altor boli cu transmitere sexuală;

reducerea necesităţii efectuării avorturilor provocate;

întărirea drepturilor omului de a-şi hotărî numărul de copii din familie.

Conform Societăţii Europene a Contracepţiei, 85% dintre sarcinile adolescentelor sunt neplanificate şi anual milioane de oameni sunt infectate de boli cu transmitere sexuală datorită neprotejării prin metode contraceptive (20).

În perioada 22 – 25 mai 2013 a avut loc prima Conferinţă globală asupra contracepţiei, sănătăţii reproductive şi sexuale, la Copenhaga, la care au participat 92 de ţări. S-a accentuat lipsa de acces la informaţii şi servicii legate de planificarea familială, infecţiile cu transmitere sexuală, etc. S-a constatat că mai puţin de 50% dintre femeile de vârstă fertilă utilizează contraceptive moderne în peste 10 ţări din Regiunea Europeană, iar în unele ţări procentul este sub 20%, mai mică decât media pentru ţările subdezvoltate (13). A fost subliniat de asemenea dreptul oricărei femei la consultaţii de înaltă calitate din partea profesioniştilor din domeniul sănătăţii în vederea îmbunătăţirii sănătăţii sexuale şi a calităţii vieţii, cât şi dreptul acesteia de a decide când, dacă şi câţi copii va avea.(21).

Ziua Mondială a Contracepţiei a fost lansată în 2007 şi este celebrată pe data de 26 septembrie în fiecare an. Acţiunile au drept scop reducerea apariţiei sarcinilor nedorite şi creşterea conştientizării importanţei contracepţiei.

Aceste acţiuni sunt susţinute de importante ONG-uri şi asociaţii medicale internaţionale:

Consiliul Asia Pacific privind Contracepţia (APCOC)

Centro Latinamericano Salud y Mujer (CELSAM)

Societatea Europeana de Contracepţie şi Sănătatea Reproducerii (ESC)

Fundaţia Germană pentru Populaţia Lumii (DSW)

Federaţia Internaţională de Ginecologie Pediatrică şi Adolescentă (FIGIJ)

Federaţia Internaţională a Planificării Familiale (IPPF)

Marie Stopes International (MSI)

Fundaţia Panamericană de Sănătate şi Educaţie (PAHEF)

Consiliul Populaţiei

Agenţia Americană pentru Dezvoltare Internaţională (USAID)

Organizaţia la nivel global EngenderHealth

Programul Naţiunilor Unite de Dezvoltare (UNDP)

Fondul pentru Populaţie al Naţiunilor Unite (UNFPA)

Banca Mondială

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF)

În România, ZMC a fost susţinută de Fundaţia Tineri pentru Tineri şi Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS).

    Picture1

 

Prevalenţa metodelor contraceptive pe plan mondial (OMS, 2013)

CONTRACEPŢIA ÎN ROMÂNIA

În 1994 a fost înfiinţată Reţeaua naţională de planificare familială prin Ordinul nr. 136/1994 al Ministerului Sănătăţii Publice, care a elaborat Programul de Sănătate răspunzător de sănătatea reproducerii.

În 2004, România a ocupat primul loc în Europa ca număr de avorturi (considerate ca mijloc de contracepţie) înregistrate anual, cu 0,84 avorturi/femeie, conform Studiilor de Sănătatea Reproducerii efectuate în anii 1993 si 2004, iar în 2006 (conform Health for All – Database), rata avorturilor a fost de 68 la 1000 naşteri (comparativ cu 95 în Federaţia Rusă, Polonia sub 1, iar media europeană 30), în 2007, România a ocupat locul 3 în Europa în privinţa numărului întreruperilor de sarcină, după Marea Britanie şi Franţa, potrivit Biroului European de Statistică, Eurostat (2, 11). Accesul la servicii de planificare familială a condus la scăderea constantă a numărului de avorturi. În 2007 numărul avorturilor a fost de 137.226, faţă de 992.265, în 1990.

În 2008, peste jumătate dintre femei nu s-au protejat de o sarcină nedorită, deşi există 40 de combinaţii şi variante de metode contraceptive moderne care pot fi folosite de un cuplu. S-au efectuat aproape 128.000 avorturi (ca mijloc de contracepţie), dintre care 10% la mame cu vârste între 15 – 20 ani.

În 2009, România a fost una din ţările cu cele mai mari rate ale avorturilor din lume (78/100 femei de vârstă fertilă). 88% dintre femei deţineau informaţii referitoare la contraceptive şi, cu toate acestea, doar 10% dintre acestea le-au folosit. România a ocupat primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de naşteri înregistrate în rândul minorelor, în medie la 8.500 pe an, potrivit studiilor UNICEF. Conform aceluiaşi studiu, doar 14% dintre femeile active sexual folosesc pilula contraceptivă, iar dintre acestea, 32% sunt din grupa de vârstă 15 – 19 ani.

În 2010, peste 60% dintre adolescentele între 15 – 19 ani active sexual nu au folosit niciodată metode contraceptive, conform unui studiu la nivel mondial realizat pe un eşantion de 1056 tinere din România (11). 2/3 dintre tineri au utilizat contracepţia naturală, 24% dintre femei au ales cel puţin o dată contracepţia de urgenţă. 84,3% dintre femeile de vârstă fertilă au folosit cel puţin o metodă contraceptivă, 94,1% cunosc prezervativul şi 87,8%, pilula contraceptivă (dar mai puţin 9% folosesc pilula), iar 20% dintre femei nu se protejează (11).

Dintre toate metodele contraceptive cunoscute, avortul rămâne cea mai utilizată metodă, în mare parte datorită ignoranţei şi lipsei de educaţie. Date recente publicate de OMS arată că România are cea mai mare rată a avorturilor din Europa (480 la 1000 născuţi vii, dublul mediei din Uniunea Europeana). Totodată reprezintă una dintre cele mai ridicate rate ale mortalitaţii materne (27 decese la 100.000 născuţi vii, fiind depăşită de Albania şi Republica Moldova, cu o rată de 31, respectiv 32 la 100.000 născuţi vii) (19).

În 2007, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS) a lansat campania “Spune NU metodelor contraceptive tradiţionale!“ în Bucureşti şi în alte 10 oraşe din ţară. Motivele pentru care romancele prefera inca metodele traditionale sunt variate: preferinţa partenerului (52%), lipsa de cunoştinţe legate de alte metode contraceptive (39%), costul metodelor moderne (38%), disponibilitatea (35%), dar şi recomandarea altei persoane (13,9%) sau convingeri religioase (13,7%).

În 2008, campania a fost organizată de Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, cu sprijinul companiei Bayer Schering Pharma. În perioada 22 – 25 octombrie a avut loc Prima Conferinţă Naţională a Asociaţiei de Planificare Familială din România cu titlul “Sănătatea reproducerii şi planificarea familială. Actualităţi şi perspective.” (22)

În 2009, Fundaţia Tineri pentru Tineri şi compania Bayer Schering Pharma au desfăşurat activităţi cu mesajul “Viaţa Ta, Opinia ta: Discută despre contracepţie!”

În 2010, România a fost una din cele 70 de ţări care au participat la sondajul internaţional “Contracepţia: cine este responsabil pâna la urmă?“ .

Mesajele cheie ale Zilei Mondiale a Contracepţiei pe parcursul anilor au fost:

2007: “TRAIŢI-VĂ VIAŢA ÎNAINTE DE A ÎNCEPE ALTĂ VIAŢĂ!”.

2008: “VIAŢA TA, CORPUL TĂU, ALEGEREA TA”(5).

2009: “VIAŢA TA, VOCEA TA: VORBEŞTE DESPRE CONTRACEPŢIE!”. (6)

2010: “CONTRACEPŢIA: VIAŢA TA, RESPONSABILITATEA TA”.

2011: “TRĂIEŞTE-ŢI VIAŢA. CUNOAŞTE-ŢI DREPTURILE. ÎNVAŢĂ DESPRE CONTRACEPŢIE.” (7)

2012: “VIITORUL TĂU. ALEGEREA TA. METODA TA DE CONTRACEPŢIE” (6).

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.