Comunicat de la Ministerul Sanatatii – 3 August 2012

„România împreună cu startele membre NATO şi cu parteneri cum este Rusia, vor utiliza platforma de ştiinţă pentru pace a NATO, pentru a dezvolta un sistem internaţional, global, de telemedicină care să faciliteze intervenţia la dezastre şi calamităţi şi în cadrul situaţiilor de criză pentru ajutorarea cetăţenilor, separat de aplicaţiile militare”, a declarat, astăzi, RAED ARAFAT, în cadrul workshop-ului de cercetare Către o capabilitate multinaţionala în domeniul telemedicinei destintată furnizării serviciilor medicale în cadrul răspunsului la dezastre şi managementului crizelor”, organizat în cadrul parteneriatului NATO-RUSIA.
 
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a mai declarat că, România are o experienţă de 9 ani în dezvoltarea sistemului de telemedicină. După Bucureşti şi Tg. Mureş, în prezent, în sistemul sanitar se testează al treilea lea nod de telemedicnă care este la Iaşi şi prin care sunt conectate 30 spitale din zona Moldovei.
România în acest domeniu de telemedicină nu a intrat prin coincidenţă, ci a intrat pentru că are experienţă şi are ce oferi”, a mai declarat RAED ARAFAT.
Ministrul Sănătăţii, VASILE CEPOI, a declarat în cadrul aceluiaşi eveniment că:
„Peste 1000 ambulanţe sunt dotate cu aparatura necesară pentru a transmite date în timp real şi sunt conectate la UPU din spitalele judeţene de la nivel naţional în cadrul sistemului de telemedicină. De asemenea, peste 100 de spitale sunt conectate la centrele universitare regionale. Mai avem şi centrul din Delta Dunării necesar pentru creşterea accesului la asistenţă medicală a cetăţenilor din această zonă”
 
În perioada 3-4 Septembrie 2012, România găzduieste workshop-ul de cercetare “Către o capabilitate multinaţionala în domeniul telemedicinei destintată furnizării serviciilor medicale în cadrul răspunsului la dezastre şi managementului crizelor”, organizat în cadrul parteneriatului NATO-RUSIA.
Evenimentul, organizat în cooperare de către Ministerul Sănătatii, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Afacerilor Externe, se desfăşoară la Palatul Parlamentului si este finantat integral din fonduri NATO prin programul Ştiinţă pentru Pace şi Securitate.
Evenimentul a fost deschis de Primul Ministru al României, domnul VICTOR PONTA.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.