Consumul de cafea poate preveni apariția cancerului

Un nou raport al Agenției Internaționale a Organizației Mondiale a Sănătății pentru Cercetarea Cancerului oferă o veste bună pentru băutorii de cafea: este puțin probabil să crească riscul de cancer la persoanele care consumă cafea – în unele cazuri ea poate reduce acest risc. Cu toate acestea, raportul a constatat că persoanele care consumă băuturi foarte calde ar putea crește riscul de a suferi de cancer esofagian.

Cercetătorii spun că în timp ce cafeaua este puțin probabil să crească riscul de cancer, consumul de băuturi foarte calde ar putea crește riscul de cancer esofagian.

Cercetători din peste 10 țări au publicat rezultatele lor în The Lancet Oncology.

Echipa a ajuns la concluzia sa prin revizuirea a peste 1.000 de studii privind modul în care consumul de băuturi calde – inclusiv cafea și ceai – pot influența riscul apariției cancerului esofagian.

Efectele cancerigene ale consumului de cafea au fost evaluate ultima dată de către Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (AICDC), în 1991.

Această revizuire (cea din 1991) consideră cafeaua ca “posibil cancerigen pentru oameni”, după identificarea unor “dovezi limitate” care pun în legătură directă consumul de cafea cu cancerul de vezică.

Cu toate acestea, AICDC afirmă că au existat numeroase studii de evaluare a efectelor consumului de cafea în ultimii 25 de ani, ceea ce a determinat o nouă revizuire.

 

Consumul de cafea reduce riscul apariției unor tipuri de cancer

 

Noua revizuire a concluzionat că, în general, există “dovezi inadecvate” care sugerează faptul că persoanelor care consumă cafea le crește riscul de cancer.

Majoritatea studiilor au arătat că defapt consumul de cafea nu crește riscul de cancer de pancreas, de sân sau de prostată.

În plus, această nouă revizuire constată că persoanele care beau o ceașcă de cafea în fiecare zi pot reduce riscul de cancer de ficat cu 15% și își reduc în același timp riscul de cancer uterin și endometrial.

Potrivit cercetătorilor, legătura dintre consumul de cafea și alte 20 de tipuri de cancer a fost neconcludentă.

AICDC spune că noile descoperiri nu înseamnă că ultima lor recenzie a fost greșită, doar că mai multe studii sunt acum disponibile pentru a concluziona faptul că riscul identificat anterior s-a datorat altor factori, cum ar fi fumatul.

 

Băuturile consumate la temperatura de 65 ° C sau mai mare poate cauza cancer esofagian

 

În timp ce revizuirea a formulat o serie de concluzii pozitive cu privire la consumul de cafea, a concluzionat, de asemenea, că băuturile consumate la temperaturi foarte ridicate sunt “probabil cancerigene pentru om.”

Cercetătorii au descoperit că orice băutură consumată la o temperatură de 65 ° C sau mai mare poate duce la creșterea riscului de cancer esofagian.

Echipa a constată că, în anumite țări din America Latină, cum ar fi Argentina, Uruguay și Paraguay, este comun consumul băuturilor cum sunt ceaiul sau cafeaua la temperaturi de 66-100 ° C.

Interesant este faptul că aceste țări au rate ridicate de cancer esofagian, precum și motivele pentru care acest lucru nu a fost bine înțeles până acum.
În baza rezultatelor analizei, cercetătorii oferă un cuvânt de consiliere atunci când vine vorba de consumul de băuturi calde: “Bucurați-vă de cafea sau de ceai, dar asigurați-vă că nu sunt foarte calde.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.