Cum sa cumperi fericire

În ciuda afirmaţiilor contrare populare, ştiinţa ne spune că banii pot cumpăra fericirea. Pana la un punct.

 

 

 

 

 

Cercetarile recente au început să distingă două aspecte ale bunăstarii subiective. Bunastarea emotionala se refera la calitatea emotionala a experienţei unui individ de zi cu zi – frecvenţa şi intensitatea de experienţe de bucurie, stres, tristete, furie, şi afecţiunea care fac viaţa plăcută sau neplăcută. Evaluarea vieţii, al doilea aspect, se referă la gândurile pe care oamenii le au despre viaţa lor, atunci când se gândesc despre ei insisi. Am ridicat problema banilor, dacă pot cumpăra fericire, pentru fiecare din aceste două aspecte ale bunăstării. Am raportat o analiză a mai mult de 450.000 de răspunsuri de la Gallup-Healthways Well-Being Index, un studiu de zi cu zi de 1.000 de locuitori din SUA efectuate de Gallup Organization. […] Starea de bunastare emotionala creşte cu veniturile, dar nu există nici un progresdincolo de un venit anual de ~ $ 75.000 (263,527.50 RON/an)

Pentru o referinta mai exacta, nivelul de saracie pentru o familie de patru persoane este de $23,050(in SUA). Odata ce ati ajuns la un venit de trei ori mai mare decat acesta, ati atins nivelul de varf al fericirii.

Acest lucru este ceva ce am văzut într-o serie de studii. Odată ce ai “destui” bani pentru a satisface elementele de bază de la poalele piramidei nevoilor a Ierarhiei lui Maslow – nu mai trebuie să vă faceţi griji cu privire la alimente, adapost, securitate, şi având, probabil, un pic de bani direcţionati în plus pentru ceva neprevazut – strangerea de mai multi bani nu face mai mult, decat sa vă ajute urcati pe scară mai sus.

Dar si daca sunteti norocos sa aveti un venit bun, modul in care cheltuiti banii respectivi are o influenta foarte mare asupra faptului daca sunteti sau nu fericiti. Din nou, stiinta sustine acest lucru. Concluzia acestei cercetari este : daca banii nu te fac fericiti inseamna ca nu ii cheltui in modul corect.

Majoritatea oamenilor nu cunosc faptele ştiinţifice de bază despre fericire – despre ceea ce aduce şi ceea ce susţine – deci ei nu ştiu cum să folosească banii pentru a o dobândi. Nu este de mirare atunci când oamenii bogaţi care nu ştiu nimic despre vin sfârşesc sa aibe beciuri intregi cu vinuri.

Banii sunt o oportunitate pentru fericire, dar este o oportunitate pe care oamenii de obicei o risipesc, deoarece lucrurile pe care le cred ca le va face fericit de multe ori nu fac asta.

Atunci ce este stiinta fericirii ? Cum poti evita sa fi nefericit desi cu bani ? Voi rezuma in opt puncte.

1. Cumpara experiente in loc de obiecte 

Obiectele se invechesc. Obiectele devin comune. Obiectele raman la fel. Obiectele se uzeaza. Obiectele sunt greu de impartasit. Dar experientele sunt complet unice, ele stralucesc ca un diamant in memoria ta, de obicei din ce in ce mai puternic in fiecare an si pot fi impartasite pentru totdeauna. Cand este posibil, cheltuie bani pe experiente cum ar fi sa mergi cu familie la o excursie decat sa cumperi obiecte cum ar fi un televizor nou.

2. Ajuta-i pe alti in locul tau

Fiintele umane sunt animale intense social. Orice putem face cu banii pentr a crea o conexiune mai puternica cu alte fiinte umane tinde sa intareasca conexiunile noastre sociale si sa impuna sentimele pozitive despre noi insisi si altii. Imagineaza-ti metode prin care poti cheltui o parte din bani pentru a ajuta pe altii – chiar si intr-o masura mica – si sa integrezi acest lucru ca fiind un lucru regulat si normal.

3. Cumpara multe plăceri mici, în loc de câteva mari
Pentru că ne adaptăm atât de uşor la schimbari, utilizarea mai eficientă a banilor este de a aduce schimbări frecvente, nu doar “big bang”, modificări cu care ne vom aclimatiza rapid. Impartiti achiziţiile mari, atunci când este posibil, în cele mai mici, peste timp, astfel încât să puteţi savura intreaga experienta. Când vine vorba de fericire, frecvenţa este mai important decât intensitate. Bucuraţi-vă de ideea că o mulţime de achiziţii mici, placute sunt de fapt mai eficiente decât una singură gigantica.

 4. Cumpara mai putina asigurare
Oamenii se adapteaza rapid la schimbări, atât pozitive cât şi negative. Garanţiile extinse şi impulsul de asigurarea sunt acolo pentru a puta faca faţă in caz de pierderi, dar pentru că suntem atât de adaptabili, oamenii experimenteaza mult mai putin regret decât anticipeaza atunci când achiziţiile lor nu functioneaza. În plus, având usor o asigurare sau de o politica de returnare generoasa poate duce în mod paradoxal la anxietate si nefericire, deoarece oamenii s-au lipsit de beneficiul emoţional de angajament deplin. Astfel, evita cumpărarea de asigurare, şi nu caută politici generoase de returnare.

5. Plătiţi acum şi consumati mai târziu
Satisfactia imediată te poate duce pentru a face achiziţii pe care nu-ti poti permite, sau poate nu le vrei cu adevărat. Impulsul de cumparare, de asemenea, vă privează de distanţa necesară pentru a lua decizii motivate. Se elimină orice sentiment de anticipare, care este o sursă puternică de fericire. Pentru fericire maximă, savuraţi. Incertitudinea de a decide dacă să cumpere, ce să cumpere, şi timpul de aşteptare pentru obiectul de dorinta ta de a ajunge.

6. Gândiţi-vă la ceea ce nu te gandesti
Avem tendinţa să sarim peste detalii atunci când luând în considerare achiziţiile viitoare, dar studiile arată că fericirea noastră (sau nefericire), în mare măsură se află în exact in acele mici detalii la care noi nu ne gandim. Înainte de a face o achiziţie majoră, să iei în considerare mecanica si logistica de a detine acest lucru, şi timpul cat il veti folosi odată ce-l detineti. Încercaţi să vă imaginaţi o zi tipică în viaţa ta, în unele detalii, oră de oră: cum va fi afectata de această achiziţie?

7. Feriţi-vă de cumpărăturile comparative
Comparaţie de cumpărături ne concentrează pe atributele de produse care disting arbitrar un produs de altul, dar nu au nimic de-a face cu cat de mult ne vom bucura de cumpărare. Ei subliniaza caracteristicile de care ne pasa in timpul cumparaturilor, dar nu neaparat ceea ce vom pasă de fapt, atunci când utilizează sau consumă ceea ce ne-am cumparat. Cu alte cuvinte, obţinerea unei oferte bune pe o ciocolata ieftina pentru 2 lei, nu contează dacă acesta nu este plăcut să mănânci. Nu te lasa păcălit de dragul comparaţiei, incearca să cântăresti numai acele criterii care contează de fapt, de a te bucura.

 8. Urmează turma în loc de capul tau
Nu supraestima abilitatea ta de a prezice independent cât de mult vă veţi bucura de ceva. Suntem, ştiinţific vorbind, foarte prost la acest lucru. Dar dacă ceva credibil face pe altii fericiti, este foarte probabil sa te faca fericit, de asemenea. Cantereste opiniile şi comentariile ale utilizatorilor foarte mult în deciziile dumneavoastră de cumpărare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.