Cupa Polus Center in Gastromomie

„Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber” este un eveniment tip competiţie şi este organizat la nivel internaţional. La acest eveniment participă competitori din România şi din străinătate. Ediţia a VII-a este constituită din trei etape: Iaşi, Arad şi Cluj-Napoca.

Etapa de la Polus a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber va îngloba specificul tuturor celorlalte etape, fiind cel mai complex eveniment gastronomic din România şi Sud-Estul Europei. Se vor regăsi elemente de festival gastronomic, în acest sens am propus competiţia pentru amatori Masters of Flames, care se va desfaşura pe parcursul a două zile (sâmbătă şi duminică) context în care toţi amatorii prezenţi vor avea ocazia de a se prezenta la categoria ceaun, categoriile de concurs individuale vor scoate în evidenţă abilităţile profesionale constituindu-se ca un antrenament pentru competiţia care îi va aduce în prim-plan pe cei mai iscusiţi bucătari din Sud-Estul Europei şi nu numai, respectiv Cupa Polus în Gastronomie.

Încă de la începuturile sale, Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber şi-a propus să acopere vidul din zona artei culinare româneşti şi să impună conceptul de „bucătărie-cultură”. Fie că ne place sau nu, bucătăria, generic vorbind, ocupă un spaţiu extrem de important în viaţa fiecăruia dintre noi.

PROGRAMUL COMPETIŢIEI

CLASA Cooking Live – Bucătărie Caldă

Individual 60 minute (45 minute gătit + 15 minute curăţenie)

SECŢIUNEA PROFESIONIŞTI

Sâmbătă şi duminică pe scena evenimentului (Outdoor)

În cadrul Clasei Bucătărie Caldă, fiecare concurent poate participa la una sau mai multe categorii. Concurentul va avea la dispoziţie o boxă, echipată cu aragaz, cuptor, frigider şi priză electrică. Atât ingredientele, cât şi ustensilele de gătit şi farfuriile vor fi aduse de către concurenţi.

Sâmbătă

CATEGORIA A – Preparate etnice

1. timp de desfășurare: 45 minute;

2. nr. porții preparate: 2 porţii (pentru 1 pers.): una pentru jurizare și una pentru prezentare;

3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., mod depreparare);

4. la finalul preparării concurenţii trebuie să cureţe spaţiul în care au gătit și să-l pregătească pentru prezentare și jurizare, având la dispoziție 15 minut. În caz contrar, concurenţii vor pierde puncte, putând fi chiar descalificaţi.

CATEGORIA B – Preparate din pasăre

1. timp de desfășurare: 45 minute;

2. nr. porții preparate: 2 porţii (pentru 1 pers.): una pentru jurizare și una pentru prezentare;

3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., mod depreparare);

4. la finalul preparării concurenţii trebuie să cureţe spaţiul în care au gătit și să-l pregătească pentru prezentare și jurizare, având la dispoziție 15 minut. În caz contrar, concurenţii vor pierde puncte, putând fi chiar descalificaţi.

Duminică

CATEGORIA C – Preparate din porc

1. timp de desfășurare: 45 minute;

2. nr. porții preparate: 2 porţii (pentru 1 pers.): una pentru jurizare și una pentru prezentare;

3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., mod depreparare);

4. la finalul preparării concurenţii trebuie să cureţe spaţiul în care au gătit și să-l pregătească pentru prezentare și jurizare, având la dispoziție 15 minut. În caz contrar, concurenţii vor pierde puncte, putând fi chiar descalificaţi.

CATEGORIA D – Preparate din peşte

1. timp de desfășurare: 45 minute;

2. nr. porții preparate: 2 porţii (pentru 1 pers.): una pentru jurizare și una pentru prezentare;

3. preparatul trebuie să fie însoțit de denumire și reţetă (ingrediente, cant., mod depreparare);

4. la finalul preparării concurenţii trebuie să cureţe spaţiul în care au gătit și să-l pregătească pentru prezentare și jurizare, având la dispoziție 15 minut. În caz contrar, concurenţii vor pierde puncte, putând fi chiar descalificaţi.

CLASA PREZENTARE ARTISTICĂ (Cold Dish)

Secţiuni: Profesionişti şi amatori

(Piese decorative realizate din materiale comestibile – zahăr, aluat, marţipan, fructe, legume, brânză, gheaţă, peşte, pasăre şi combinaţii între ele)

Sâmbătă şi duminica – Program Indoor

În cadrul Clasei “Prezentare Artistică” fiecare concurent/echipă poate participa la una sau mai multe categorii. Fiecare va avea la dispoziţie un spaţiu de prezentare pus la dispoziţie de către organizatori gratuit, spaţiu pe care îl va putea decora la libera alegere. Atât ingredientele, cât şi platourile de prezentare vor fi aduse de către concurenţi. În cadrul acestei clase, se prezintă un meniu pentru 6 persoane plus un platou pentru expunere de o persoană. Numărul maxim de membri într-o echipă este de 3 persoane, fiind permisă şi participarea individuală. În cadrul acestei clase, se va acorda şi cupa pentru asocierea de băuturi cu preparatele prezentate.

Sâmbătă

CATEGORIA A – Platou Rece

1. prezentare pentru 6+1 persoane

2. tematică: Starters

3. preparatul trebuie să aibă alături atât numele, cât şi reţeta (ingrediente, cant., mod de preparare)

CATEGORIA B – Desert

1. prezentare pentru 6+1 persoane

2. tematică: Desert Festiv

3. preparatul trebuie să aibă alături atât numele, cât şi reţeta (ingrediente, cant., mod de preparare)

CATEGORIA C – Patiserie

1. prezentare pentru 6+1 persoane

2. tematică: Preparate pentru Coffee Break

3. preparatul trebuie să aibă alături atât numele, cât şi reţeta (ingrediente, cant., mod de preparare)

CATEGORIA D – Peşte

1. prezentare pentru 6+1 persoane

2. tematică: Preparate din peşte

3. preparatul trebuie să aibă alături atât numele, cât şi reţeta (ingrediente, cant., mod de preparare)

CATEGORIA E – Carving, sculptură în fructe și legume

1. prezentare

2. tematică: Fiinţa umană şi universul

3. preparatul trebuie să aibă alături atât numele

CATEGORIA F – Asocierea băuturilor cu preparatele

La toate categoriile și în ambele zile se va evalua și asocierea băuturilor cu mâncarea de către echipa de jurizare compusă din somelieri.

CLASA COOKING SHOW – Masters of Flames

(Cooking Live Outdoor)

Secţiunea amatori (ceaun: ciorbă şi fel de bază)

În cadrul competiţiei fiecare concurent va primi un stand 3m x 3m, masa de lucru, ceaun,arzător, butelie cu gaz lichefiat. Concurentul poate participa individual sau in echipă (maxim 3 persoane). Cantitatea obligatorie de mâncare gătită este pentru 100 de porţii (maxim 300g/1 porţie). Tematică: ciorbe şi tocăniţe bine condimentate.

Sâmbătă – categoria A, Ciorbe

1. prezentare pentru 100 persoane + 1 pentru juriu

2. tematică: ciorba

3. preparatul trebuie să aibă alături atât numele, cât şi reţeta (ingrediente, cant., mod de preparare)

Duminică – categoria B, Fel de bază

1. prezentare pentru 100 persoane + 1 pentru juriu

2. tematică: fel de bază

3. preparatul trebuie să aibă alături atât numele, cât şi reţeta (ingrediente, cant., mod de preparare)

CRITERII DE EVALUARE, PUNCTAJ, PREMII

A. Criterii de evaluare pentru bucătăria caldă

(toate categoriile de concurs, respectiv cupe):

1. Prezentare: inovaţie (prezentare eleganţă, apetisantă, originală) max. 25 puncte

2. Compoziţie: armonizarea culorilor, aromelor, combinarea corectă a materiilor prime, dimensiunea preparatului max. 25 puncte

3. Tehnica de lucru profesională: corecta preparare de bază a alimentelor max. 25 puncte

4. Aranjarea, servirea, igiena: aranjarea curată, ordonată, fără decoruri necomestibile, uşor de servit, corecta exploatare a spaţiului de lucru max. 25 puncte

A. 60 – 69 puncte – diplomă de participare

B. 70 – 79 puncte – medalie de bronz

C. 80 – 89 puncte – medalie de argint

D. 90 – 99 puncte – medalie de aur

Se vor câştiga locurile întâi, doi si trei, respectiv medalie de aur, argint si bronz. Cel mai bun punctaj obtinut duce la câștigarea cupei categoriei.

B. Criteriile de evaluare pentru prezentarea artistică

1. Prezentare si formă max. 25 puncte

2. Compoziţie si concepţie max. 25 puncte

3.Grad de dificultate max. 25 puncte

4. Originalitate şi inovaţie max. 25 puncte

Divertisment

Gastro Casino

1.Gastro Poker

Organizatorii evenimentului pregătesc 5 echipe de bucătari care vor găti fiecare diverse reţete pentru publicul spectator la câte un instrument (grill, ceaun, cuptor, proţap, plită). La fiecare echipă se va găsi câte un pachet de cărţi de joc. Publicul va fi invitat să intre gratuit în joc astfel: la oricare dintre echipele de bucătari se va afla un set de întrebări (cultură gastronomică), se va răspunde la o serie de 5 întrebări, iar răspunsul corect la trei din cinci va oferi extragerea a cinci cărţi de Poker. Fiecare jucător se va prezenta la scena evenimentului, respectiv la prezentatorul oficial al competiţiei cu cele 5 cărţi. Persoana care va prezenta formaţia cea mai mare din cele 5 cărţi va câştiga premiul cel mare! În cazul în care mai multe persoane se vor prezenta cu acelaşi tip de formaţie se vor efectua departajări tip tragere la sorţi. Mâncarea gătită de cele 5 echipe se va oferi gratuit publicului spectator.

2.Roata Norocului

Celebra Roată a Norocului (2m x 2m) va fi marcată pe intervale cu diverse premii (excursii, meniuri romantice, instrumente de bucătărie…etc). Participarea la joc va fi asigurată de răspunsul corect la o singură întrebare din gastronomie. Prin rotirea manuală a dispozitivului, jucătorul poate accesa un premiu sau ocazia de a juca din nou!

Descriere

A.C.E.E.A. împreuna cu Bilancia Exim vor lansa pentru prima dată în România Campionatul Naţional de Pizza! Etapele campionatului de pizza vor avea loc în cadrul etapelor Campionatului de Gătit în Aer Liber (Cupa Moldovei, Cupa Aradului, Cupa Polus Cluj), iar finala va avea loc la Bucureşti la finalul lunii septembrie 2013. La fiecare etapă se vor califica pentru finală cei care vor urca pe primele 3 trepte ale podiumului (locurile 1,2,3). Juriul competiţiei va fi compus numai din maeştri străini: Malta, Finlanda, Elveţia, Germania, Serbia. Chef Claudiu Toader va fi alături de concurenţi oferindu-le consultanţă privind regulamentul de participare, criteriile de evaluare, tehnicile de preparare…etc.

Programul concursului

Sâmbătă 7 septembrie 2013

Se vor efectua înscrierile concurenţilor la faţa locului. Lista înscrierilor va fi completată de către Claudiu Toader. Concurenţii vor avea ocazia să discute cu Pizza Chef Toader în prealabil toate detaliile despre regulamentul concursului.

Duminică 8 septembrie 2013

Se va desfăşura competiţia începând cu orele 12,00. În seara zilei de dumincă va fi ceremonia de premiere a concurenţilor (în jur de orele 21,00).

Regulamentul concursului

1. Concursul se va desfăşura într-un spaţiu delimitat, dar sub privirile publicului;

2. Fiecare concurent va avea la dispoziţie 20 de minute pentru pregătirea a două pizza clasică, una pentru juriu şi cealaltă pentru public şi presă, 10 minute pentru instalare şi curăţenie;

3. În cele 20 de minute concurentul va fi singur în standul de concurs;

4. Fiecare concurent are dreptul de a apela la Claudiu Toader pentru consultanţă;

5. Pizza Chef Claudiu Toader va realiza o demonstraţie practică înainte de startul concursului;

6. Juriul este compus din maeştri internaţionali;

7. Standul pentru concurs va fi dotat cu: cuptor, masă de lucru, frigider;

8. Prezentarea şi degustarea se va efectua imediat după ce concurentul va expune pizza pe platou;

9. Ingredientele necesare pentru 2 pizza şi cele două platouri pentru prezentare vor fi aduse de către fiecare concurent;

10. Concurenţii trebuie sa fie îmbrăcaţi în ţinută de lucru (vestimentaţia poate sa fie inscripţionată cu logo-ul unităţii sau cu reclame proprii);

11. Nu se percepe taxă de înscriere;

12. Primele trei locuri merg mai departe în finala pe ţară (I,II,III sau aur, argint, bronz);

13. Concurenţii care nu vor câştiga vor primi o diplomă de menţiune;

14. În cazul obţinerii unui punctaj egal (a doi sau mai mulţi concurenţi) se vor realiza sesiuni de departajare (duel în faţa publicului);

15. Contestaţiile se depun la juriu până la ceremonia de premiere, respectiv până la orele 20,00;

Criteriile de evaluare

a. Preparare – 10 puncte

b. Coacere – 30 puncte

c. Prezentare – 20 puncte

c. Gustul – 40 puncte

A. între 75 și 85 de puncte – medalie de bronz

B. între 85 și 95 de puncte – medalie de argint

C. între 95 și 100 de puncte – medalie de aur

Divertisment

Pizza Freestyle

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.