Delegaţia Fondului Monetar Internaţional

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a avut astăzi, 30 ianuarie 2014, o întâlnire planificată cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, reprezentanţii Băncii Mondiale şi  ai Comisiei Europene.

 

Discuţiile dintre reprezentanţii MS şi ai FMI, BM si CE s-au axat pe evaluarea modului în care se derulează acordul cu cele trei instituţii internationale, în cadrul misiunii de revizuire a documentelor încheiate cu aceste instituţii internaţionale.

 

În cadrul acestor discuţii s-au evidenţiat eforturile depuse de Ministerul Sănătăţii pe parcursul anului 2013 pentru îndeplinirea obiectivelor ce stau la baza reformei în sistemul de sănătate. Reprezentanţii FMI, CE şi ai BM au apreciat paşii făcuţi de Ministerul Sănătăţii şi faptul că toate proiectele se află în graficul asumat.

 

În cadrul discuţiilor, un accent important a fost pus pe introducerea pachetul de servicii medicale de bază, care va intra în vigoare de la 1 aprilie 2014, şi care va însemna totodată si deschiderea discuţiilor pentru pachetul suplimentar de asigurări private de sanatate.

 

De asemenea, părţile au agreat paşii viitori pentru aprofundarea reformei în sănătate, care să contribuie la crearea unui sistem public sanitar echilibrat, de natură să respecte nevoile populaţiei: achiziţii publice centralizate, influenţa bugetară a introducerii noii liste de medicamente compensate, reeşalonarea unor programe naţionale de sănătate ca urmare a impactului fiscal calculat.

 

La finalul discuţiilor, reprezentanţii FMI, CE şi BM au reiterat faptul că rezultatele obţinute sunt încurajatoare şi creează premisele unei reformei profunde şi serioase în sănătate.

 

Totodată, ministrul Eugen Nicolăescu i-a asigurat pe partenerii internaţionali că politicile publice realizate de MS au fost şi vor continua să rămână în acord cu standardele Uniunii Europene, Programul de Guvernare şi acordul pe care Romania îl are cu organismele financiare internationale.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.