Eforturi sustinute pentru salvarea victimelor accidentului din Gorj

Misiunea de salvare a victimelor accidentului produs în această dimineaţă în satul Cerna, din judeţul Gorj s-a finalizat.

Având în vedere numărul victimelor înregistrate, încă de la primirea apelului prin 112 transmis de un cetăţean care la ora 0541 se afla în zona incidentului, s-a activat Planul Roşu de intervenţie, astfel că, pentru gestionarea situaţiei, au fost solicitate forţe şi mijloace din judeţele limitrofe.

La faţa locului s-a deplasat de urgenţă comandantul operaţiunilor de salvare, prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Gorj, care a coordonat misiunea de intervenţie la care au fost angrenaţi peste 40 de pompieri militari aparţinând echipajelor inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Caraş-Severin. De asemenea, la locul accidentului au fost trimise şi 3 echipaje de descarcerare.

Forţelor serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă le-au venit în sprijin 10 ambulanţe (7 din cadrul serviciilor de ambulanţă din judeţele menţionate anterior şi 3 S.M.U.R.D.), respectiv 5 elicoptere aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie (1 elicopter tip MI 17 – cercetare şi eventuală evacuare şi 2 elicoptere S.M.U.R.D. tip EC 135 din Craiova şi Arad).

Astfel, un prim elicopter ce participa la misiunile de stingere a incendiilor de pădure din Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei a efectuat un prim zbor de recunoaştere a zonei şi evaluare a situaţiei, la scurt timp după producerea evenimentului rutier.

Un al doilea elicopter de tip S.M.U.R.D. a decolat din Punctul de Operare Aeromedicală Craiova, cu misiunea de a prelua o victimă a accidentului şi de a o transporta la Bucureşti. Aeronava a aterizat în Capitală în jurul orelor 12.30, la sediul Detaşamentului de Pompieri ”Apărătorii Patriei”.

Un al treilea elicopter S.M.U.R.D. a decolat din Punctul de Operare Aeromedicală Arad, cu misiunea preluării şi transportării unei alte victime a accidentului rutier către o unitate medicală specializată din Timişoara.

De asemenea, alte două elicoptere echipate cu aparatură medicală şi personal specializat au decolat de la sediul Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I. pentru a ateriza la Baia de Aramă în vederea evaluării şi eventual a transportării pacienţilor către alte unităţi spitaliceşti, dacă situaţia o va impune.

La bordul tuturor aeronavelor destinate acestei intervenţii s-au aflat echipaje SMURD.

Menţionăm, totodată, că în urma accidentului nu au existat persoane decedate.

La acest moment, ca urmare a activităţilor desfăşurate, 15 victime au fost transportate la spitalul din Baia de Aramă – dintre care două rănite grav au fost duse cu elicopterele I.G.Av. la Bucureşti, respectiv, Timişoara – iar, alte 4 la spitalul din Târgu-Jiu. Şoferul autoutilitarei a rămas la locul producerii accidentului, fiind în afara oricărui pericol.

Având în vedere, faptul că, incidentul s-a produs într-o zonă accidentată, pe un drum forestier, au fost afectate mijloacele de comunicaţii, îngreunând fluxul informaţional. Astfel, implicarea prefectului judeţului Ion Claudiu Teodorescu, în comunicarea inter-instituţională a fost esenţială pentru succesul acestei misiuni de salvare.

Totodată, pe toată perioadă desfăşurării operaţiunii a existat o permanentă comunicare pentru coordonarea întregii misiuni la nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Sănătăţii între secretarii de stat, Constantin Cătălin Chiper, şi, respectiv, Raed Arafat, fapt ce a condus la optimizarea timpilor de intervenţie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.