Gripa

Gripa este o infecţie respiratorie acută virală, care afectează căile respiratorii.

Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă dar boala poate să apară şi în alte anotimpuri. Numele de gripă vine de la cuvântul “grippe” care, în limba franceză – dialectul franc — înseamnă a apuca, a inhala.

TRANSMITERE

Gripa se transmite pe cale aeriană de la omul bolnav la omul sănătos, toamna înlesneşte răspândirea bolii în rândul întregii populaţii, ajungându-se uneori la epidemii.

Virusul gripal trăieşte şi în afara corpului uman iar tusea şi strănuturile sunt responsabile pentru răspândirea sa. Dacă inspiram aerul care conţine particule din tusea sau strănutul unei persoane infectate, este foarte posibil sa ne îmbolnăvim şi noi. Infecţia începe prin infiamaţia căilor respiratorii superioare: nas şi gât. in cazurile în care virusul coboară şi ajunge la plămâni. gripa poate degenera în bronşite, pneumonii şi chiar insuficienţe respiratorii.

Simptomele specifice gripei sunt destul de diferite de semnele unei banale răceli, dar şi de simptomele altor infecţii respiratorii. De obicei, simptomele gripei apar brusc şi se dezvoltă rapid. Practic, gripa se transmite direct prin tuse şi strănut iar indirect, prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă) cu virusul gripal.

MANIFESTARE

Boala începe brusc, cu febră mare, frisoane, stări de slăbiciune şi oboseală, tuse uscată, nas care pare să curgă tot timpul, dureri musculare, dureri de cap, dureri oculare şi roşu în gât, răguşeală până la pierderea vocii şi lipsa poftei de mâncare.

In caz de îmbolnavire prin gripă, se impune luarea şi respectarea urm’ătoarelor măsuri:

 • Bolnavul se va izola de restul familiei intr-o camer
  ă corespunzătoare din punct de
  vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită, 24-26 grade Celsius)
 • Persoanele care îngrijesc bolnavul trebuie să folosească mască
 • Bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut
 • Bolnavii sau suspecţii de gripă nu vor fi vizitaţi

După vindecare, este posibil ca starea de slăbiciune, oboseală şi tusea, să mai dureze până la 3 săptamâni.

PREVENIRE

imbolnăvirea prin gripă poate fi prevenită dacă

 • evitati aglomeraţiile şi contactul cu persoanele bolnave.
 • vă acoperiţi gura şi nasul atunci când tuşiţi sau stranutaţi şi aruncaţi apoi batistele la gunoi
 • spalaţi bine mâinile cu săpun, mai ales dupa ce strănutaţi sau

Dacă nu aveţi o batistă la îndemână, este recomandat ca atunci când tuşiţi sau strănutaţi să folosiţi manşeta hainei sau umărul acesteia, pentru că virusul se transmite mai ales prin salivă; dacă strănutăm în palme şi suntem bolnavi, în momentul în care dăm mâna cu altcineva, am putea transmite infecţia;

VACCINAREA ANTIGRIPALĂ ÎN TIMP UTIL ESTE METODA CEA MAI EFICIENTĂ DE PREVENIRE. VACCINAREA TREBUIE FĂCUTĂ ANUAL DEOARECE VIRUSUL GRIPAL CIRCULANT SE MODIFICĂ DE LA UN AN LA ALTUL. VACCINUL SE ADMINISTREAZĂ NUMAI SUB SUPRAVEGHERE MEDICALĂ

Vaccinul antigripal constituie cel mai eficient mod de prevenire a gripei. Medicii recomandă vaccinarea anuală atât pentru adulti, cât şi pentru copiii ce prezintă o formă severă de astm. Cu toate că este recomandat pentru toată populatia, există anumite categorii pentru care vaccinul antigripal este mai mult decât indicat:

– pentru copiii ce au mai mult de 6 luni şi se confruntă cu un astm sever; – pentru adolescentii astmatici;

– pentru femeile însărcinate astmatice;

– pentru femeile astmatice care anticipează aparitia sarcinii pe durata iernii.

Persoanele care trebuie să se vaccineze sunt: personalul medical sau infirmierii care au contact permanent cu bolnavi, adultii şi copiii cu probleme cardiace sau pulmonare, adullii şi copiii cu diabet, probleme renale, anemie sau sistem imuno­deficitar, femeile însărcinate cu risc crescut pe durata sarcinii, copiii aflati în tratament prelungit cu aspirină şi persoanele peste 65 de ani.

TRATAMENT

Formele comune de gripă se tratează la domiciliu, în conditii de izolare, cu repaus la pat. Odihna este foarte importantă.

Bolnavilor li se vor administra antitermice, calmante ale tusei, preparate care scad secretia şi diminuea  obstructia nazală.

Este importantă hidratarea organismului, bolnavii vor consuma multe lichide sub formă de ceaiuri calde şi sucuri din fructe. Este indicat consumul de fructe (în special citrice) şi legume proaspete care contin vitamina C.

IMPORTANT!

Consultaţi medicul, respectati sfaturile primite de la medicul Dvs. de familie, nu vă trataţi singuri şi nu cumparaţi medicamente din farmacii fără prescripţie medicală.

Material realizat prin Biroul Promovarea Sănătătii din cadrul Directiei de Sănătate Publică Bihor.

Legislaţia în vigoare care reglementează vaccinarea copiilor şi înscrierea acestora în colectivităţi:

 1. Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 386/2015 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2015 şi 2016.
 2. Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1955/1995 pentru aprobarea Normelor de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, prevede faptul că în colectivităţi se vor primi numai copii care prezintă documente medicale care să ateste efectuarea imunizărilor profilactice obligatorii, conform vârstei (articolul 2).
 3. HG 1252/2012 privind aprobarea Metodologiei de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară, în care se precizează că fişa de imunizări a copiilor face parte din dosarul depus la solicitarea înscrierii în colectivitate (cuprinde imunizările profilactice obligatorii efectuate conform vârstei — articol 22 litera f)
 4. OMEC nr. 4464/07.09.2000 – partea 1 — Regulamentul de organizare şi funcţionare a invăţământului preşcolar

Art. 34: Actele necesare înscrierii copiilor în grădiniţe sunt:

 • Cerere de înscriere;
 • Adeverinţe cu veniturile părinţilor sau alte acte doveditoare ale veniturilor familiale (pentru grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal);
 • Copie după certificatul de naştere al copilului certificată de director
 • Fişa medicală, completată potrivit reglementărilor în vigoare;
 • Aviz epidemiologic, eliberat potrivit prevederilor legale.
 1. HG 857/2011 privind Stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, care prevede faptul că primirea în unităţile pentru protecţia, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor fără dovada efectuării imunizărilor profilactice obligatorii este contravenţie şi se sancţionează cu amendă (articol 55, alin b).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.