Informare privind vaccinarea antirujeolă

Vaccinarea: una din marile realizări ale sănătății publice din secolul XX
Variolă (vărsat negru): eradicată la nivel mondial din 1979
Poliomielita paralitică: eliminată din cele mai multe părți ale lumii, cu excepția a trei țări.
Programele de vaccinare ajută la protejarea copiilor de boli care cauzează grave probleme de sănătate pe toată durata vieții, sau chiar moarte.

Când grupurile de copii nevaccinați se măresc, riscul pentru copilul tău și pentru ceilalți copii crește.

 

CUM FUNCȚIONEAZĂ VACCINURILE?

Vaccinurile reduc riscul de infecție stimulând sistemul natural de apărare al organisumului și creează imunitate față de boală.

Corpul creează anticorpi naturali care luptă cu microbii (virusuri sau bacterii).

În cazul în care copilul este expus la virusuri sau la bacterii, anticorpii vor ține minte și se vor întoarce să le distrugă.

 

SEMNE ȘI SIMPTOME

  • Primul semn al rujeolei (pojarului) este de obicei febra mare, care începe la 10 – 12 zile de la expunerea la virusul pojarului și durează între 4 – 7 zile.
  • Secreții nazale fluide, tuse, ochi roșii și umezi și pete mici albe pe interiorul obrajilor pot fi alte semne din faza inițială.
    După câteva zile, apare erupția pe piele, cu pete roșii care apar întâi pe față și în partea de sus a gâtului. După aproximativ 3 zile, iritația se extinde, cuprinzând în final mâinile și picioarele.
  • Erupția durează între 5 – 6 zile, apoi se atenuează. În medie, apare la aproximativ 14 zile de la expunerea la virusul
    pojarului (într-o marjă de 7 până la 18 zile).

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 14.07.2017 este 8017, din care 31 de decese (8 in jud. Timiș, 6 in jud. Arad, 6 in jud. Dolj, 3 in jud. Caraș Severin, 1 in jud. Bihor, 1 in jud. Cluj, 1 in jud. Călărași, 1 in jud. Satu Mare, 1 in jud. Vaslui, 1 in jud. Galați, 1 in jud. Mureș și 1 in București).

Dacă tot nu sunteți convinși de beneficiile vaccinării, vă invităm să urmăriți video-ul de mai jos:

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.