Lipsa de somn poate provoca ateroscleroză

Lipsa de somn poate duce la apariția aterosclerozei, adică reacții inflamatorii și modificări ale metabolismului colesterolului.

Conform unui studiu realizat de Universitatea din Helsinki, somnul inadecvat poate afecta modul în care organismul metabolizează colesterolul.

Cercetătorii studiului au vrut sa afle efectele fiziologice survenite în urma privării de somn și cazul în care și modul în care acestea este corelat cu bolile cardiometabolice. O parte a intervenției – care s-a concentrat pe efectele de termen scurt – a fost efectuată pe 21 de persoane, dintre care 14 au fost obligați să își limiteze timpul de somn la 4 ore pe noapte, timp de 5 zile. Ceilalți șapte indivizi au acționat ca un grup de control. Cercetătorii au analizat datele din studii bazate pe o populație mai mare pe termen lung. Prin spectroscopie de rezonanță magnetică nucleară (RMN), au putut să analizeze efectele privării de somn la nivel genetic.

“Evaluarea profilelor lipidice care circulă prin spectroscopie RMN depășește lipidele totale măsurate în mod obișnuit, cum ar fi colesterolul total și trigliceridele, și permite caracterizarea detaliată a numeroase caracteristici lipoproteice, inclusiv dimensiunea particulelor, care sunt importante în fiziologia lipidelor și fiziopatologia “, au explicat cercetatorii.

Conform datelor publicate în rapoartele științifice (2016; doi: 10.1038 / srep24828), genele care participă la reglarea colesterolului au fost mai puțin active la persoanele neodihnite decât la cele odihnite. Acesta a fost cazul în intervențiile atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. De asemenea, participanții privați de somn în studiile de populație au avut nivelul colesterolului HDL mai scăzut decît omologii lor bine odihniți. Cercetătorii au sugerat că aceste caracteristici ar putea oferi o perspectivă asupra geneza bolilor cardiovasculare întalnite adesea la persoanele care nu sunt bine odihnite.

„Este deosebit de interesant faptul că acești factori care contribuie la apariția aterosclerozei, adică reacții inflamatorii și modificări ale metabolismului colesterolului, au fost găsiți atât în studiul experimental cât și în datele epidemiologice”, a declarat cercetător Dr. Vilma Aho.

„Este important să realizăm că nu ia mult timp pentru ca organismul să sufere din cauza efectelor negative ale somnului inadecvat”, a adăugat Aho. “Studiul experimental a demonstrat că doar o săptămână de somn insuficient începe să altereze imunitatea și metabolismul organismului. Următorul nostru obiectiv este de a determina modul în care un deficit minor de somn poate cauza în timp modificări organismului nostru. “

 

 

Sursă

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.