Medicina traditionala chinezeasca

Medicina tradițională chinezească începe să ia amploare în România.

Principalele metode de tratament sunt:

• Acupunctura

• Moxibustie 

• Medicamente fitoterapeutice (pe bază de plante)

• Masaj terapeutic, reflexoterapie

• Chiropractică

• Masaj drenaj limfatic

• Ventuze medicale (cupping, bleeding)

Terapiile tradiționale precum acupunctura, moxibustia, masajul sau cele suplimentare precum ventuzele medicale sunt folosite pentru a preveni și a trata diferite afecțiuni.

Acupunctura folosește ace sterile de unică folosință, puse în anumite puncte pe corp, apoi sunt manevrate prin diferite tehnici pentru a ajusta energia vitală chi, circulația sângelui pe meridiane și echilibrează forțele yin și yang din organism.

Moxibustia folosește un baton de moxa, o plantă medicinală uscată care arde la un capăt și încălzește pielea, efectuându-se un transfer de caldură și de energie cu anumite puncte, cu scopul de a curăța meridianele, a armoniza energia chi și circulația sângelui.

Atât acupunctura cât și moxibustia se bazează pe teoriile medicale și filozofice ale meridianelor energetice și ale corespondentei organelor interne cu anumite puncte de pe corp.

Moxibustia este o metodă de tratare și prevenție a bolilor prin aplicarea căldurii în punctele de acupunctură, pe regiuni specifice ale corpului. Moxibustia funcționează prin încălzirea meridianelor și eliminarea răcelii, punerea în circulație a energiei chi și activarea sângelui, reînsuflețirea energiei pozitive yang, prevenirea bolilor și întărirea organismului. De aceea moxibustia este des utilizată în tratamente și fiind relativ ușor de aplicat, multă lume o folosește în confortul propriului camin.

Terapia cu acupunctură a urechii previne și vindecă bolile prin stimularea anumitor puncte de acupunctură auriculare cu ace, semințe de plante medicinale sau magneți naturali. Când apar disfuncții în organele interne sau în alte părți din corp, diferite reacții pot apărea în zonele corespunzătoare ale urechii, cum ar fi înmuierea cartilajului, rezistența electrică cutanată scăzută, schimbări morfologice, decolorări. De aceea, aceste zone se numesc și puncte moi, puncte conductive sau punte reflexe. Acest fenomen poate fi luat în considerare la diagnosticare.

Masajul terapeutic este o parte componentă a Medicinii Chinezești care se bazează pe teorile fundamentale ale meridianelor energetice. Anumite tehnici sunt aplicate pe puncte specifice de pe corp pentru a elibera meridianele, a activa energia chi și a pune sângele în mișcare, încheieturile și muschii se relaxează și se întărește rezistența organismului la boli. Masajul terapeutic influențează toate părțile corpului și organele interne prin înlănțuirea punctelor energetice în meridiane care se întind prin tot corpul. Dacă aceste canale energetice sunt obstrucționate, apar afecțiunile.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.