Oradea se alatura campaniei de preventie „Zambeste Romania”

Pe fondul unei nevoi ridicate a romanilor pentru informare cu privire la igiena orala, GlaxoSmithKline (GSK) Consumer Healthcare Romania si Wrigley Romania au lansat campania „Zambeste Romania”, axata pe constientizarea problemelor privind importanta sanatatii orale si educarea in aceasta arie.

Oradea, 11 octombrie 2012 — Facultatea de Medicina si Farmacie, Universitatea din Oradea, impreuna cu GlaxoSmithKline (GSK) Consumer Healthcare Romania si Wrigley Romania au organizat masa rotunda din cadrul campaniei „Zambeste Romania”, parte integranta a Platformei Europene pentru o Sanatate Orala mai Buna.

 

Evenimentul organizat la Hotel Continental Forum a fost moderat de Conf. Dr. Florian Bodog, Secretar de stat in Ministerul Sanatatii si Decan al  Facultatii de Medicina si Farmacie, Universitatea din Oradea si a beneficiat de prezenta Prof. Dr. Sonia Draghici, membru al Comisiei de Sanatate si Familie din cadrul Camerei Deputatilor, prof. dr. Constantin Romanul, a viceprimarului municipiului Oradea, domnul Ovidiu Muresan si a domnului prefect Claudiu Pop.

 

Masa rotunda a reprezentat o ocazie pentru factorii de decizie de a discuta despre starea actuala de sanatate orala la nivel local si de a dezbate modurile in care se pot dezvolta programe de educatie si preventie pentru imbunatatirea sanatatii orale in judetul Bihor.

In deschderea lucrarilor, prof dr. Romanul a remarcat necesitatea unei colaborari intre specialisti si autoritati. Domnia sa a subliniat ca o crestere a patologiei tumorale orala reprezinta un factor alarmant. Asocierea tutunului cu alcoolul fiind un factor important al aparitiei cancerului oral.

“Pastrarea dintilor pana la batranete este un deziderat dorit de toata lumea” subliniaza deputat dr Sonia Draghici in lucrarea domniei sale, insa accesul la stomatologie este restrictionat foarte mult din motive financiare, iar caria, parodontoza si tumorile orale sunt probleme des intalnite in stomatologie. Initiatoarea actiunii, dr Sonia Draghici, considera actiunea ” de azi o continuare a dezbaterii din Parlament pe aceeasi tema ce avut loc  de Ziua Sanatatii Orale din septembrie”. Scopul acestei lucrari, spune dr Draghici, este realizarea unor ” beneficii acum si pe termen lung, impiedicarea costurilor enorme pentru tratarea bolilor orale.”

Activitatea echipei DSP Bihor formata din Dr. Zoia Bitea, dr. Calin Sonea, privind profilaxia si igiena orala este recunoscuta de reprezentatii companiei GSK – Mirela Puchilita. medical expert manager – astfel modelul celor din Bihor va deveni un model pe plan national.

Mirela Puchilita considera ca din februarie anul viitor, rezultatele proiectului inceput in toamna acestui an vor fi vizibile in urma activitatii atat pe plan educational cat si de preventie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.