Premiile “Carol Mozes” 2015

În data de 16 mai 2015, a avut loc cea de-a V-a ediție a evenimentului organizat de Fundația pentru Sănătate și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști , Moașelor și Asistenților Medicali din România – filiala Bihor, unde avem onoraea de a decerna premiile „Dr. Mozeș Carol”. Acest premiu a fost fondat de către Ministrul Sănătăţii în funcţie în anul 2011, dl Cseke Attila, ca o recunoaştere a activităţii asistentului medical, dar şi ca un omagiu adus celui care a fost Doctorul Oradiei, fondatorul şcolii orădene de asistente, dr Mozeş Carol.
Şcoala Medie Sanitară, supranumită de orădeni „Academia Mozeș”, a asigurat un învățământ sanitar de înaltă calitate.
În perioada 1948-1968, când a fost directorul acestei școli, pregătirea cadrelor medii sanitare reprezenta o orientare nouă în România, ceea ce l-a determinat pe Dr Mozeș să elaboreze primele manuale, pe care apoi le-a perfecționat.
„Tehnica îngrijirii bolnavului” având 10 ediții dintre care 3 postume, a fost lucrarea de căpătâi, servind ca manual pentru generații de cadre medicale.

 

Prezidiul a fost alcătuit din:

– Cseke Attila

– dr Mozeș Gabor – fiul dr Mozeș Carol

– dna Iuliana Busuioc – Președinte a OAMGMAM

– Dr Foldeș Adalbert

– oficialități

Momenul muzical a fost susținut de Formația Clarinet Stotler, alcătuită din:

Gabor Melinda, Kovacs Ana Maria, Lucaci Zsolt și coordonator artistic – Szekeli Istvan.

 

Primul laudatio a fost sustinut de către șeful de secție, chirurgul Mircea Pop pentru doamna Ileana Legmann, Dr. Gheorghe Bumbu, șeful Clinicii de Urologie de la Spitalul Județean a prezentat laudatio pentru  asistenta-șefă Daniela Gherle, iar medicul aleșdan Kovacs Ferenc a susținut un laudatio pentru doamna Felicia Costin.

Aspectul regional al Premiilor Mozes a fost păstrat și în acest an, Mihai Pop de la Spitalul Județean din Zalău aducându-l în fața celor prezenți pe asistentul de bloc operator Barta Attila.

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.