Reformă în sănătate la Slatina

Ministrul Sănătații, Eugen Nicolaescu, a participat astăzi, 24 octombrie 2013, la o dezbatere pe tema reformei în sănătate la Slatina, județul Olt, la care au fost prezenți medici de familie, medici de ambulator, Colegiul județean al medicilor, Colegiul Farmaciștilor, manageri de spitale și autorități publice locale.


În cadrul discuțiilor, ministrul Sănătății a prezentat principalele proiecte aflate în dezbatere publică și care stau la baza reformei în sănătate: pachetul de servicii medicale de baza, proiectul pilot privind statutul spitalelor, salarizarea personalului medical, malpraxis, organizarea și finanțarea rezidențiatului.


Ministrul Sănătății a precizat faptul că prin introducerea pachetului de servicii medicale de bază, care reprezintă temelia reformei în sănătate, se dorește atât creșterea calității serviciilor medicale, prin reechilibrarea componentelor sistemului sanitar, o mai bună gestionare a fondurilor publice prin eliminarea risipei, dar și o apropiere a medicului de pacient.


“Prima poartă de intrare în sistemul de sănătate o va reprezenta medicul de familie, căruia ne dorim să-i creștem competențele, dar în același timp, prin creșterea finanțării, ne dorim sa îl stimulăm să acorde mai multe servicii medicale de calitate pacientului.


Subliniez faptul că prin introducerea acestui pachet de servicii medicale, prevenția va fi principala direcție pe care reforma în sănătate va trebui să o urmeze serios, cu tenacitate și pentru intreaga populație”, a mai declarat ministrul Sănătății.


Ministrul Sănătății a mai precizat faptul că pe lângă pachetul de servicii medicale de bază pentru asigurați si cel minimal pentru cetățenii neasigurați, populația va mai beneficia de pachetul de programe naționale de sănătate.


“În privința aceasta, soluția optimă, pe care am discutat-o și cu Primul Ministru, domnul Victor Ponta, a fost aceea de a aduna toate programele naționale la Ministerul Sănătății din punct de vedere al elaborării, viziunii, urmăririi și raportării. Managerul național pe fiecare program în parte va fi responsabil în totalitate de buna funcționare a programului pe care îl va coordona.
Am dorința, și sper să reușesc prin bugetul anului 2014, ca trei programe naționale să devină etalon: programul de cancer, programul de transpalnt și programul de diabet. Am acreditat prin Agenția Națională de Transplat foarte multe unități sanitare pentru prelevarea de organe, ceea ce va duce la creșterea numarului de transplanturi în anul viitor. Vom putea face mai multe transplanturi, cu costuri mult mai mici, într-un cuvânt, vom putea salva mult mai multe vieți”
, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu.


În final, ministrul Sănătății a transmis participanților la dezbatere dorința de finaliza proiectele de reformă împreună cu toți factorii implicați, astfel încât atât pacienții cât și medicii să resimtă avantajele realizării reformei în sănătate în următorii ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.