Stresul profesional al politistilor

Ca urmare a vizionarii emsiunii Sanatatea Ta avand ca invitat pe Ray Nash – presedintele Institutului Police Dynamics, tema emisiunii fiind Caracterul si sanatatea, un agent de politie care a decis sa ramana anonim cu peste 25 de ani de experienta in activitate operativa a trimis un email cu cateva intrebari axate pe influenta stresului profesional asupra caracterului si a persoanei in plan personal – stresul profesional al politistilor.

1. Care sunt metodele folosite de polițiștii americani pentru reducerea stresului profesional și ați seziat prezența acestei probleme în rândul polițiștilor români?

Mulți polițiști fac exerciții fizice pentru reducerea stresului. De asemenea este important să ne petrecem timpul cu activități pozitive care nu au legătură cu munca, mai ales dacă le facem împreună cu familia. În mare, un program care include exerciții fizice, o dietă sănătoasă, odihnă și relaxare suficientă este foarte important. Unele agenții americane le oferă polițiștilor o consultație psihologică în cazul în care au fost implicați într-un incident violent, cum ar fi de exemplu vătămarea unui suspect cu focul de armă. Recent, am implementat un program numit Critical Incident Stress Debriefings. În cadrul acestui program, un psiholog sau un grup de ofițeri special antrenați, stau de vorbă cu un grup de polițiști sau cu fiecare individual, dacă aceștia au fost expuși recent unor condiții de stres, de exemplu moartea sau sinuciderea unui coleg. Sunt de părere că aceste programe sunt benefice, dar de asemenea sunt de părere că polițiștii care au un caracter puternic sunt mai capabili să își țină viața sub control și nu sunt atât de expuși stresului cauzat de viața de polițist.

2. Cum comentați legătura dintre caracterul polițistului și caracterul dobândit în urma educației părintești? Poate fi acest caracter modificat în timp datorită stresului rezultat în urma activității sale de polițist?

Nu există nici un dubiu cu privință la faptul că valorile morale și caracterul sunt formate la o vârsră fragedă și că părinții joacă un rol important în formarea lor, dar sunt de părere că un individ își poate modela caracterul chiar și după ce devine un adult. Unii psihologi nusunt de acord cu acestă părere, însă eu am fost martor la o astfel de situație. Defapt, știu sigur că propriul meu caracter s-a îmbunătățit de când am început să învăț mai multe despre principiile unui caracter pozitiv, încorporând aceste principii în propria mea personalitate și promovându-le altor persoane. Agențiile de poliție pot ajuta promovând principiile unui caracter pozitiv în cadrup propriei organizații. Noi învățăm liderii un proces format din 5 pași:

  • Stabilirea clară a standardelor unui caracter pozitiv;
  • Transmiterea standardelor prin politici, pregătire etc.;
  • Încurajarea standardelor prin laudă și recunoaștere;
  • Promovarea standardelor printr-o conduită bună;
  • Aplicarea standardelor în cadrul proceselor disciplinare;

3. Cum pot faptele de corupție să modifice caracterul unui polițist și cum poate modifica relația acestuia/acesteia cu familia sa?

Corupția este o mare preocupare în cadrul agențiilor de poliție din întreaga lume. Momentan lucrez la un departament de poliție din Afganistan, țară care este una dintre cele mai corupte agenții depoliție din lume. În opinia mea, majoritatea polițiștilor corupți sunt „îmbătați de puterea autorității”. Ei nu sunt conștienți de faptul că această autoritate le-a fost încredințată de alții, iar autoritatea lor vine de la oamenii pe care îi reprezintă, în special într-o republică constituțională precum România sau America. Când ei nu își dau seama de acest lucru, este foarte ușor să aibă o relație neadecvată cu autoritățile și să își satisfacă ego-ul. Aceasta duce la o autoritate abuzivă care poate include corupția. Principiul programului „Police Dynamics” este de a încuraja polițiștii să-și respecte autoritățile și să se pună în temă cu principiile juste.

Cu stima, A.S.P. MB

Ray Nash a postat pe site-ul sau mai multe articole legate de vizita sa in Oradea si despre prezenta sa la emisiunea Sanatatea Ta, de asemenea si aceste intrebari pentru a fi vizualizate de polistii din SUA si nu numai.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.