Studiu despre cancerul mamar in Bihor

La Congresul Bienal de Cancer Mamar s-a prezentat un studiu organizat de Dinulescu Daniel, Alina Osiceanu, Daniela Berdea, A. Magiar, B. Vesea la Spitatul Pelican Oradea.

Scopul acestui studiu a fost prezentarea unor statistici despre incidentele de caner mamar in randul populatiei feminine din judetul Bihor.

Studiul a fost efectuat la Spitatul Pelican Oradea pe un esantion de 576 de femei, intre Septembrie – Noiembrie 2011. Ca urmare s-a descoperit ca 200 de femei au tumori benigne si 6 au tumori maligne.

Varsta celor care au dorit sa efectueze un control de cancer mamar variaza de la 18 la 76 de ani. Dintre femeile care au participat la campanie, 6 au fost diagnosticate cu tumori maligne, cu varsta cuprina intre 43 si 63 de ani.

Incidentele de cancer mamar sunt in crestere in tara noastra, factori care duc la acest risc sunt: inactivitate fizica, obezitate, fumatul, stil de viata nesanatos.

In concluzie este recomandat ca femeile peste varsta de 30 de ani sa efectueze o vizita la clinica o data pe an, femeile peste 40 de ani, o mamografie o data la 2 ani si femeile peste 50 de ani, o mamografie anuala.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.